Mohd Azli's FotoPage

By: Mohd Azli Mohd Rashid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Thursday, 31-Jul-2008 10:33 Email | Share | | Bookmark
Anak ke - 2

Kakak Penyayang
Syifaa' Solehah
Lena Di Ulit Intan
View all 8 photos...
Sekadar berkongsi pengalaman aku sewaktu kelahiran anak kami yg ke-2. Malam itu sempat lagi aku layan bola dengan budak2 pejabat. Piala FA English pusingan berapa tak ingat. Yang aku ingat Liverpool kalah dgn pasukan mana ntah. Kalah mengejut. Tapi yang nak dilayan malam itu game antara MU dengan Arsenal. Tak silap aku Manchester United berjaya membelasah Arsenal sesedap rasa malam itu. Mesti geng-geng Arsenal ingat lagi. Oh lupa! Kebetulan pula kami layan bola dekat 'de curve' ampang sebelah jer dengan Ampang Puteri.

Sampai kat rumah dah dalam pukul 2 lebih. Balik tidur. Dalam pukul lima lebih aku terkejut. Orang sebelah aku cakap dah sakit2. Ah sudah. Waduh, gawat ini. Duenya minggu depan, tercepat pulak. Aku pulak baru je tidur dalam 2 jam. Sambil sedar tak sedar aku cakap kat orang rumah, "takpe. Tunggu subuh nanti kita gi spital". Aku sambung tidur. Lepas tu baru aku terkejut. Aramak! Baru sedar. Masalah besar ini. Orang nak beranak mana boleh tunggu-tunggu. Kan terberanak kat rumah, jenuh aku. Aku bukan boleh tengok darah banyak-banyak nih. Aku pun terus bangun, bersiap-siap. Sempat gak mandi. Terus aku suruh orang rumah siap-siap. Kemas-kemas. Subuh tak masuk lagi nih.

"Takpe lah. Kita sembahyang je dekat hospital nanti," cakap aku kat orang rumah. Elok jer sampai spital, ngam-ngam azan subuh. Aku suruh wife aku gi register dulu, turunkan dia dekat emergency. Pas tu aku parking kereta dan ambik barang-barang. Lepas tu wife aku call bagitau dia dah kena bawak masuk lab. Aku terus solat subuh dulu. Sambil bawak anak yang pertama si Nurul Iman. Nasib baik la anak aku yang seorang ini tak banyak perangai dan memang cerdik. Masa dalam kereta tengah aku angkat dia, dia terjaga. Terus tanya," kita nak pergi mana abah? Aku terus jawab," nak pergi spital. " ohhh.. " jawab dia. terus tak tidur-tidur sampai spital. Pukul 5 lebih masa tu. Cerah pulak mata dia.

Satu masalah besar lepas sembahyang subuh. Aku bawak iman masuk lab. Tapi budak kecil tak boleh masuk dalam dewan operation. Dalam lab tu ada 2-3 bilik untuk orang beranak, kaunter kat luar. bilik tu pulak terasing dari bilik luar. So, nasib baik lah nurse tu kasik iman duduk kat luar dekat ngan kaunter. Bagi pen dengan kertas. Dia layan je la apa yg patut. Kakak ipar aku masa tu dekat seremban. Mak mertua pulak dekat teluk intan. Lepas call pagi tu, dia org bertolak. Masalahnya, takde orang nak tengok iman.

Xpe lah. Sempat aku bagi org rumah minum minyak selusuh yang mak aku kasik. Ada ustaz kat rumah tolong buatkan. Lepas tu, nurse cakap bilik dah ready. Bilik orang rumah duduk lepas bersalin nanti. Aku pun pergilah bawak barang-barang semua letak situ. Sempatlah bagi makanan ringan dengan roti kat iman. Sempat sempat gak dia ngamuk seposeng kat bilik tu. Agaknya tensen kena nunggu lama kot + tak cukup tidur. Tak sempat nak kemas apa-apa nurse telefon. Isteri encik dah dekat. Ye ke. Aisehman. Terus kejar gi masuk lab.

Masa tu lah, sekali lagi kena tinggal si Iman dekat luar. Dah tak layan apa-apa dah masa tu. Aku sibuk tengok jer org rumah tengah sakit masa tu. Nurse tengok beep jantung dan graf. mmm.. Cantik je graf ni, sync gitu. Ada makan ubat ke?? Takde pulak aku cakap. Lepas tu baru aku ingat minyak selusuh yang mak aku bagi kat aku. Masya allah. Berkat doa dan amalan ustaz tu, aku lihat sendiri bukti dan kesan minyak yg ustaz tu bagi. Ye lah, kalau ikut logik minyak kelapa jer. Xde yg special sangat. Tapi impact dia macam org amal Salindah atau ubat-ubat yg sewaktu dengannya. Masya allah tak henti-henti kekaguman aku.

Doktor pun sampai. Bukan Dr. Fauziah. Pasal hari tu hari Ahad, Doktor tak standby masa tu. So ganti ngan Dr. Rosilawati. Takpe lah, janji ada doktor. Doktor ni baik dan ramah jer orangnya. Orang Johor tapi sempat duduk lama dekat Kelantan. Sempat la cerita pasal PRU. Kebetulan masa tu memang dah dekat PRU-12. Yang bestnya, anak aku yg first pun lahir time org sibuk nak PRU-11. So 2 kali aku balik ngundi sorang-sorang. Kes org rumah aku dalam pantang. Nasib baik la adik aku ada. Dia pun tumpang aku balik ngundi. oklah tu. Tapi kiranya anak-anak aku ni anak pilihanraya lah. Tak gitu-gitu?

Then, masa nak deliver tu sempat lagi layan borak dengan doktor. Biasalah, dah memang kerja dia. Berapa ratus kali dia sambut baby, wallahualam. Tu lah wife aku cakap lepas tu, syok je sembang ngan doktor. Orang tu sakit separuh mati, pun okey je layan. Wakaka. Takpe lah doktor tu sporting. Siap dia cakap lagi dengan nurse dan aku, yalah masa nak sambut suruh org buat itu ini. Jangan pejam mata, push sekuat hati. Tapi masa time doktor pun dia pejam mata dan tak buat betul semua tu. Yalah, dah sakit. Tak kiralah doktor ke siapa ke. Sama jer sakitnya.

Tapi Alhamdulillah. Yang kedua ini senang je lahirnya. Masuk lab dlm pkol 6, pkol 9 dah deliver. Terus nangis-nangis, xde masalah. Lepas tu baru teringat si Iman. Aisehman. Ada budak kecil kat luar sorang lagi. Aku terus nak keluar, rupanya si iman dah ada dekat pintu. pintu tu terbuka, cuma ada langsir jer nak tutup dari luar. Rupa-rupanya dengan muka excited dia siap tanya," abah! mana adik abah?" Aku tergelak. Pandai sungguh budak nak masuk 4 thn nih. Rupanya masa tengah bising-bising tadi dia duduk kat muka pintu tu nak tahu apa jadi kat dalam. Nasib baik lah dia okey jer. Kalau budak lain tak taulah aku.

Mak ngan bapak mertua serta kakak ipar aku sampai dalam pkol 10 lebih. Dah selamat semua dah masa tu. Mak aku nun kat Teganu memang tak datang lah, kakak aku plak baru je pindah Ipoh. So, mak ngan pak mertua aku je lah datang. Tapi okeylah, pasal dah ada experience dulu. So anak yg ke-2 aku bagi nama syifaa'. Masa nak letak nama tu carik-carik dalam buku nama tu dah ada umi dia letak syifaa' solehah. Okey gak tu. So, my second daughter nama dia Syifaa' Solehah. My son ?? insya Allah coming soon.. Soon tu tak tau lah bila. Allah je yang tau. Wallahualam. . Ada gambar sini. Enjoy de picture.


Wednesday, 4-May-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Buat Passport Antarabangsa

Tengok sini Iman.. eh.. ada duit raya jatuh sini ummi...
okey... senyum... biar nampak gusi...
Haa.. ni gambar masa hari raya lepas.. Nanti boleh la guna gambar nih untuk buat passport...


Tuesday, 3-May-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Silamat hali laya...

Iman & The Geng
Iman & The Geng 2
Gambar di ambil di rumah Kak At @ rumah tempat Iman kena tinggal tetiap pagi.. Gambar ni dipertontonkan atas permintaan Ummi yg berada di India.. Sekian.. terima kasih...


Tuesday, 29-Mar-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Mari.. mari mari...

Iman tengah fikir.. tolak tambah.. kenapa ramai sangat org nih
Jom Iman.. kita makan...
Cam ngantuk la ploks
View all 4 photos...
Iman & abah beraksi di majlis perkahwinan seorang kawan abah di Cheras. Mana gambar ummi.. takde la ploks... gambar ni ambik dr kamera phone ajer.. abah iman nak beli kamera digital tak mampu.. kekek.. cian abah iman.. pinjam kamera orang je laa...


Monday, 28-Mar-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Jeng jeng... Perkembangan Iman Selepas Beberapa bulan..

Who Am I ? I'm Spiderman.. Alamak.. silap aa.. I'm superman...
Ni dah berapa bulan ekk uminya.. dah lupe laa...
Alhamdulillah.. Hari ini ada masa jugak nak tambah sikit koleksi si comel Nurul Iman nih.. Ini hasil koleksi yg. di simpan sekian lama.. untuk julung-julung kalinya di masukkan ke dalam fotopages ini. Jeng.. jeng .. jeng....


[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net